Karob, znany również jako mączka chleba świętojańskiego produkowany jest z owoców drzewa o nazwie szarańczyn strąkowy (mielone są nasiona). Warto wiedzieć, że produkty z tego drzewa wykorzystywane są nie tylko w przemyśle spożywczym jako zagęstnik lub stabilizator, ale również w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. W domu z powodzeniem może być traktowany jak zamiennik kakao. Jakie są zalety i właściwości karobu?
Dlaczego warto wprowadzić karob do swojej diety?
Karob, chociaż może tajemniczo brzmieć, zasługuje na bliższe poznanie. Nie wywołuje alergii, jest niskokaloryczny i bezglutenowy. W związku z tym, że nie zawiera substancji pobudzających jak kofeina, ze spokojem może być podawany dzieciom lub kobietom w ciąży. Można z niego przyrządzić napoje albo dodawać do ciast i deserów. Niektórzy kupują karob w postaci melasy i używają go zamiast cukru.
To nie wszystkie zalety karobu. Trzeba jeszcze wspomnieć, że zawiera bardzo dużą ilość wapnia. Ponadto ma też cynk, miedź, magnez, żelazo, potas, fosfor, selen, mangan, bar i nikiel. Nie można też zapomnieć o takich witaminach jak Wit A, z grupy B (również B12), E i D.
W niektórych sklepach sproszkowany karob, tak jak inne ekologiczne produkty na wagę można kupić w takiej ilości, jak chcemy. Jest to wygodne rozwiązanie, bo możemy oszacować ile zużyjemy bez obawy, że zostanie niewykorzystane.
Pozytywny wpływ karobu na zdrowie
Skoro karob lub jak ktoś woli mączka chleba świętojańskiego, to obfita skarbnica różnych substancji warto wiedzieć jak wpływa na nasze zdrowie i tym bardziej skorzystać z szerokiej oferty sklepu internetowego Planetarianie, gdzie sprzedawane są ekologiczne produkty na wagę.
Wśród prozdrowotnych właściwości karobu można wymienić:
- zawiera dużo błonnika, więc zapobiega zaparciom,
- można go stosować w trakcie biegunki,
- pozytywnie działa na odporność organizmu m.in. dzięki działaniu przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, przeciwbólowym,
- wykazuje działanie wykrztuśne, dlatego wykorzystywany jest w syropach na kaszel,
- pomaga usuwać wolne rodniki,
- wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu.
Wiadomo jednak, że karob może być traktowany wspomagająco i warto włączyć go do swojej diety. Nic nie zastąpi konsultacji z lekarzem, który może zaproponować odpowiednie leczenie.
Leave a Reply