Zupa krem z warzyw – pozytywny zastrzyk odżywczych witamin

zupa krem

Nasza dieta powinna obfitować w owoce i warzywa, które dostarczą do organizmu niezbędnych witamin i mikroelementów. Zarówno w lato, jak i w zimie będziemy potrzebowali tych cennych składników, do tego, aby zdrowo funkcjonować i mieć energię na cały dzień. Zupa krem z warzyw to wspaniała okazja, aby przygotować sobie pożywny i wartościowy posiłek, który nie tylko jest łatwym i szybkim pomysłem na obiad, ale także także obfitującym w cenne składniki odżywcze.  

Zupa krem z warzyw do smaczny posiłek, który zadowoli brzuchy zarówno dzieci, jak i dorosłych. Można dodać do niej garść ziaren, grzanki oraz rozjaśnić ją łyżką śmietany, aby nadać jej lżejszego smaku. Jeżeli lubisz bardziej pikantne zupy, przypraw pieprzem, a jeżeli lubisz smaki orientalne, dodaj łyżkę kurkumy, kminku i imbiru. W ten sposób możesz uzyskać różne smaki, w zależności od używanych ziół i przypraw.

Aby ugotować zupę krem, będziesz potrzebować garść różnych warzyw. Wybierz zatem kilka ziemniaków i marchewek, por, pietruszkę, a nawet cukinię, fasolę lub ciecierzycę. Także ziemniaki możesz wymienić na słodkie bataty, które śmiało możesz dodać do zupy. Po ugotowaniu wszystko zblenduj, aby uzyskać kremową konsystencję i gotowe! Poznaj zatem przepis na tę wyjątkowo smaczną zupę.

 Zupa krem z warzyw przepis

Składniki:

  • 300g ziemniaków
  • 1 pomidor
  • 80g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 400g mieszanych warzyw (marchewki, por, seler, pietruszka, cukinia, bataty)
  • 2 gałązki świeżej natki z pietruszki
  • Szczypta soli i pieprzu
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 20g masła

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na patelni. Dodaj do niej czosnek, drobno pokrojony i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Zawartość patelni przenieś do większego garnka.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój na małe kawałki. Dodaj do cebuli i czosnku.
  3. Pomidor sparz gorącą wodą i obierz ze skórki. Następnie pokrój i dodaj do garnka.
  4. Wszystkie warzywa obierz i pokrój na kawałki. Dodaj do garnka.
  5. Dodaj bulion warzywny i zacznij gotowanie.
  6. Gotuj na średnim ogniu, aż wszystkie warzywa zmiękną. Sprawdzaj od czasu do czasu widelcem, aby się nie rozgotowały, ale aby nie były jeszcze zbyt twarde.
  7. Według uznania dopraw zupę odpowiednimi przyprawami. Łyżka soli i pieprzu przyda się do smaku, pozostałe przyprawy są opcjonalne.
  8. Do zupy możesz dodać łyżkę masła, uzyska wtedy ona bardziej kremowy i łagodny smak.
  9. Gdy warzywa będą już miękkie, a zupa gotowa, całość odstaw na chwilę, aby ostygła.
  10. Wyjmij blender i zblenduj całość na gładką masę. Jeżeli zupa będzie zbyt rzadka musisz ją zagęścić, a jeżeli zbyt gęsta, dodaj trochę wody. W razie potrzeby możesz dogotować kilka warzyw i zblendować je razem z zupą.
  11. Spróbuj czy nie potrzeba odpowiednio doprawić i gotowe!
  12. Jeszcze do smaku dodaj łyżkę śmietany, oraz ziarna i grzanki, aby była pożywniejsza. Smacznego!

Ten prosty przepis będą cenili wszyscy wegetarianie i weganie, a także osoby na różnych dietach. Dzięki wykorzystaniu garści warzyw, sprawimy, że w konsystencji zupa będzie bardzo treściwa, a jednocześnie zachowa swój kremowy i delikatny smak. Do jej wykonania będziemy mogli wykorzystać zawsze to, co akurat mamy w lodówce, a zmieniając ilość składników np.: dodając więcej marchewek, zamiast ziemniaków, za każdym razem, gdy ją będziemy przygotowywać, będzie miała inny smak. W ten sposób możemy zyskać nie jedną, ale kilka potraw, co zadowoli nasze kubki smakowe. Zupa krem z warzyw to idealna propozycja na każdą okazję, zarówno wspólny domowy obiad, jak i poczęstunek dla gości czy na specjalne okazje.