Nasza dieta powinna obfitować w owoce i warzywa, które dostarczą do organizmu niezbędnych witamin i mikroelementów. Zarówno w lato, jak i w zimie będziemy potrzebowali tych cennych składników, do tego, aby zdrowo funkcjonować i mieć energię na cały dzień. Zupa krem z warzyw to wspaniała okazja, aby przygotować sobie pożywny i wartościowy posiłek, który nie tylko jest łatwym i szybkim pomysłem na obiad, ale także także obfitującym w cenne składniki odżywcze.
Zupa krem z warzyw do smaczny posiłek, który zadowoli brzuchy zarówno dzieci, jak i dorosłych. Można dodać do niej garść ziaren, grzanki oraz rozjaśnić ją łyżką śmietany, aby nadać jej lżejszego smaku. Jeżeli lubisz bardziej pikantne zupy, przypraw pieprzem, a jeżeli lubisz smaki orientalne, dodaj łyżkę kurkumy, kminku i imbiru. W ten sposób możesz uzyskać różne smaki, w zależności od używanych ziół i przypraw.
Aby ugotować zupę krem, będziesz potrzebować garść różnych warzyw. Wybierz zatem kilka ziemniaków i marchewek, por, pietruszkę, a nawet cukinię, fasolę lub ciecierzycę. Także ziemniaki możesz wymienić na słodkie bataty, które śmiało możesz dodać do zupy. Po ugotowaniu wszystko zblenduj, aby uzyskać kremową konsystencję i gotowe! Poznaj zatem przepis na tę wyjątkowo smaczną zupę.
Zupa krem z warzyw przepis:
Składniki:
- 300g ziemniaków
- 1 pomidor
- 80g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 400g mieszanych warzyw (marchewki, por, seler, pietruszka, cukinia, bataty)
- 2 gałązki świeżej natki z pietruszki
- Szczypta soli i pieprzu
- 600 ml bulionu warzywnego
- 20g masła
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na patelni. Dodaj do niej czosnek, drobno pokrojony i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Zawartość patelni przenieś do większego garnka.
- Ziemniaki obierz i pokrój na małe kawałki. Dodaj do cebuli i czosnku.
- Pomidor sparz gorącą wodą i obierz ze skórki. Następnie pokrój i dodaj do garnka.
- Wszystkie warzywa obierz i pokrój na kawałki. Dodaj do garnka.
- Dodaj bulion warzywny i zacznij gotowanie.
- Gotuj na średnim ogniu, aż wszystkie warzywa zmiękną. Sprawdzaj od czasu do czasu widelcem, aby się nie rozgotowały, ale aby nie były jeszcze zbyt twarde.
- Według uznania dopraw zupę odpowiednimi przyprawami. Łyżka soli i pieprzu przyda się do smaku, pozostałe przyprawy są opcjonalne.
- Do zupy możesz dodać łyżkę masła, uzyska wtedy ona bardziej kremowy i łagodny smak.
- Gdy warzywa będą już miękkie, a zupa gotowa, całość odstaw na chwilę, aby ostygła.
- Wyjmij blender i zblenduj całość na gładką masę. Jeżeli zupa będzie zbyt rzadka musisz ją zagęścić, a jeżeli zbyt gęsta, dodaj trochę wody. W razie potrzeby możesz dogotować kilka warzyw i zblendować je razem z zupą.
- Spróbuj czy nie potrzeba odpowiednio doprawić i gotowe!
- Jeszcze do smaku dodaj łyżkę śmietany, oraz ziarna i grzanki, aby była pożywniejsza. Smacznego!
Ten prosty przepis będą cenili wszyscy wegetarianie i weganie, a także osoby na różnych dietach. Dzięki wykorzystaniu garści warzyw, sprawimy, że w konsystencji zupa będzie bardzo treściwa, a jednocześnie zachowa swój kremowy i delikatny smak. Do jej wykonania będziemy mogli wykorzystać zawsze to, co akurat mamy w lodówce, a zmieniając ilość składników np.: dodając więcej marchewek, zamiast ziemniaków, za każdym razem, gdy ją będziemy przygotowywać, będzie miała inny smak. W ten sposób możemy zyskać nie jedną, ale kilka potraw, co zadowoli nasze kubki smakowe. Zupa krem z warzyw to idealna propozycja na każdą okazję, zarówno wspólny domowy obiad, jak i poczęstunek dla gości czy na specjalne okazje.
Leave a Reply