Pudełka plastikowe w gastronomii – jak wybrać dobrego producenta?

plastikowe opakowanie

Lokale gastronomiczne jak wiadomo, potrzebują dobrego wyposażenia. Często kupowanym produktem są opakowania plastikowe na żywność wielokrotnego użytku. Takie opakowania jednak nie mogą być wykonane z pierwszego lepszego rodzaju plastiku. Pojemniki te mają bezpośredni kontakt z żywnością i z tego właśnie powodu dobry producent powinien odpowiednio i w przemyślany sposób dobierać materiał. Jakość i rodzaj materiału w dużej mierze mówi właśnie o tym, czy dany producent jest wart zaufania.

Dlaczego korzysta się z plastikowych pojemników na żywność?

Ogólnie rzecz biorąc pudełka plastikowe producent bardzo ułatwiają magazynowanie jak też i transport żywności. Są one lekkie i zarazem wytrzymałe. Jeżeli materiał do produkcji opakowania jest dobrej jakości to można mieć pewność, że produkt w środku jest bezpieczny i chroniony przed wilgocią i szkodliwymi dla zdrowia toksynami. Do najbezpieczniejszych rozwiązań należą opakowania PP i HDPE.

Czym są opakowania PP?

Opakowania PP jest pojemnikiem wykonanym z polipropylenu. Materiał ten jest jednym z najbezpieczniejszych rozwiązań do produkcji opakowań. Charakteryzuje się wysoką przejrzystością i dobrymi parametrami ochrony przed wilgocią. Opakowania PP w kontakcie z żywnością nie wydzielają szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych. Jest to jeden z powodów, dla których są one tak popularne. Wielu ludzi decyduje się na przechowywanie w opakowaniach PP nie tylko żywności, ale nawet i artykułów medycznych.

Opakowania HDPE – Kolejne bezpieczne rozwiązanie od producenta

HDPE jest kolejnym materiałem, z którego korzystają dobrzy producenci opakowań na żywność. Pojemniki te wykonane są z polietylenu, który ma bardzo zbliżone właściwości do opakowań PP. Materiał tego właśnie typu tak samo jak polipropylen można wykorzystywać wielokrotnie. Z polietylenu często wykonuje się nie tylko opakowania na żywność, lecz także folie spożywcze czy nawet pojemniki na kosmetyki i leki.